GASTRO*KORHrana i piće

GASTRO*KOR

Paket Gastro poslovanje sastoji se od nekoliko segmenata i to:

  • poslovanje ugostiteljskih blagajni
  • kontrola i obračun hrane i pića
  • skladišno poslovanje
  • materijalno poslovanje
  • nabava

Svi segmenti su međusobno povezani i  u pravilu se isporučuju u kompletu.

POS

Poslovanje ugostiteljskih blagajni

Program poslovanje blagajne  vrlo je jednostavan za rukovanje i prilagođen je za korištenje/rad na različitim uređajima:

  • obična PC konfiguracija s običnom tipkovnicom
  • PC konfiguracija i programibilna tipkovnica sa ili bez čitača magnetskih kartica
  • PC konfiguracija , programibilne tipkovnice i dlanovnici
  • Touch screen

Podržane su različiti načini rada - restoransko poslovanje, poslovanje barova i kavana

Restoransko poslovanje karakterizira vođenje narudžbi i računa po stolovima, ispis računa na slip obrazac.  Poslovanje je segment hotelskog poslovanja ima mogućnost knjiženja na sobu.

Nadzor blagajni provodi se iz back offica i sve transakcije su u potpunosti transparentne.

Kontrola i obračun hrane i pića

Back office ugostiteljskih blagajni bavi se pripremom podataka koji se pojavljuju na blagajnama,te obavlja obrade po isteku svakog radnog dana .

Kontrola  i analiza dobivenih podataka jedan je od najvažnijih zadataka ovog segmenta. Ovi programi su  izvor navedenih  zadataka.

Niz izvještaja prati naplatu po blagajnama prema različitim kriterijima:

  • po načinima plaćanja
  • po poreznim grupama
  • po mjestima troškova
  • po operateru (konobaru)

Kontrole troškova, od upravljanja recepturama do analize prodaje i prometa

Receptura

  • jednostavan unos recepata
  • neograničeni broj recepata
  • recepti kao dijelovi drugog recepta
  • vremenska komponenta kod recepata
  • praćenje gubitka u preradi
  • izrada i analiza kalkulacije za artikal/menu

Različite analize prodaje i ključni pokazatelji učinkovitosti

  • top artikli u prodaji
  • analiza rezultata po ostvarenoj razlici u cijeni
  • prosječan iznos račun
  • prosječno trajanje konzumacije (zauzeća stola)
  • prodani artikli po različitim kriterijima 
  • periodične analize prodaje
  • kalkulacija banketa i priredbi
  • abc analize aktualnih podataka o prodaji.
  • planiranje nabave i prodaje za različite događaje ( pansioni, svadbe, poslovni ručkovi, grupe..)

Veza sa skladištem

Prerada

Prerada je mali paket specifičnog skladišnog poslovanja koje služi za ispravno vođenje namirnica  po cijenama  i artiklima koji se koriste u recepturama. Kroz program prerade prolaze materijali kao što su npr. polovice (svinjske, teleće i sl.) ili bilo koji materijal koji se ne nabavlja konfekcioniran.

Obračun troškova  prema prodanim artiklima

Različite metode se mogu primijeniti u obračunu troškova. Korisnik bira metodu koja mu najviše odgovara

  • tradicionalni pristup kontroli kroz inventuru
  • automatska obrada pomoću  izračuna utrošenih artikala prema priloženim recepturama na bazi dana ili na bazi mjeseca
  • usporedbom rezultata dobivenih putem automatske obrade i fizičkog stanja skladišta

Proizvodnja

Gastro sustav  ima kapacitete za proizvodnju artikala ne samo za jedan objekat nego za više njih.

Ovdje se radi na primjer o kolačima i sendvićima koji se proizvode u glavnoj kuhinji, a prodaju se na dislociranim blagajnama.

Izvještaji:

  • izvještaji  o naplatama, prodanim konzumacijama, promet po konobarima
  • lista realizacije po pojedinim artiklima
  • lista utrošaka
  • matrix izvještaji